Det är detaljerna som skapar helheten!

Det är detaljerna som skapar helheten!

Handhyvlat golv från Fredrik Bloms trädgårdspaviljong

Detaljbild, handhyvlat golv från Fredrik Bloms trädgårdspaviljong.

Stuprör med skarpa knän hör äldre byggnader till

Stuprör med skarpa knän hör äldre byggnader till. Och det går visst att måla plåt med slamfärg ibland!

Nyomsatt kakelugn

Nyomsatt kakelugn, nyinlagt gammalt skurgolv, limfärgsmålat tak och handmålade tapeter.

Återskapad liten matsal som den såg ut 1801

Återskapad liten matsal som den såg ut 1801. Mkt naiv marmorering men helt enligt originalfragmenten som fanns kvar.

1700-talsdörr

Under tjocka lager av plastfärg så kom vackra profiler och den handhyvlade ytan fram på 1700-talsdörren.

Nytillverkad handhyvlad bröstpanel med lerklinad vägg ovan

Nytillverkad handhyvlad bröstpanel med lerklinad vägg ovan. I rullarna handmålade väggfält som ska pryda väggarna i salen intill.

Under de senaste sju åren har vi byggt upp ett nära samarbete med en rad olika hantverkare som brinner för att arbeta i äldre byggnader med de traditionella material och metoder som hör dessa byggnader till. Vårt företags kunskap och detaljkännedom tillsammans med hantverkarnas samlade kompetens gör att vi klarar av det mesta tillsammans.

Våra hantverkare har små firmor och är mycket flexibla, lojala och ställer alltid upp. Vi åtar oss inte mer än vad vi klarar av.

SNICKERIET

Sedan sex år tillbaka har vi ett nära samarbete med ett litet finsnickeri i Norrland. Efter ett så långt samarbete känner vi varandra utan och innan och snickeriet vet precis vad vi är ute efter när vi förklarar i skiss och ritning. Snickeriet handhyvlar på rätt sätt, fönstren tillverkas av kärnfura och har munblåst glas, tappar och träplugg används istället för stift, spårskruv är en självklarhet till beslag och att nytillverka en exakt kopia av ett originalfoder eller en överfalsad skåplucka från 1920-talet är numera inget som helst problem.

Efter gamla original och förebilder så tillverkar vi bland annat kök, fönster och dörrar, trappor, listverk, skåp och hyllor. Vidare så levererar vi parallell- och kilsågade tak och golv samt ut- och invändig panel av alla gamla modeller. Så länge det rör sig om trä så är faktiskt allt möjligt att ta fram i snickeriet!

SNICKARE

Virke från våra små sågar, hyvlerier och snickerier i norr kombinerat med av oss byggnadsvårdsutbildade snickare har resulterat i många lyckade projekt de senaste åren. Egna lager och god tillgång till äldre byggmaterial och virke underlättar våra arbeten ytterligare. Våra snickare arbetar med allt från att lägga in begagnade skurgolv till att handhyvla innertak, byta fasader och bygga utomhustrappor av gammalt virke - vi löser helt enkelt det mesta inom snickeri.

MÅLARE

Linoljefärg, limfärg, kalkfärg, slamfärg, tjära och fernissa är färgtyper och behandlingar som de flesta målare knappt arbetar med idag - dessa färgtyper har nästan helt förpassats till entusiastiska privatpersoner och hängivna byggnadsvårdare. Våra målare målar dock knappt med några andra!

Så länge vi använder oss av bästa fabrikat och kvalitet och målar på rätt sätt så konserverar och skyddar vi våra byggnader med dessa färger. Och de åldras ju med patina till skillnad från de moderna färgtyperna. En modern färg brukar se som bäst ut dag ett och sedan bara bli fulare - färgerna vi använder fungerar tvärtom och blir bara vackrare med åren.

Pigmenten är äkta och hämtade från naturen till skillnad från de moderna syntetiska vilket självklart påverkar känslan och upplevelsen av den målade ytan. Moderna färger stänger ofta även fukt inne och åtskilliga är tyvärr de fina men ruttna paneler, fönster och andra utvändiga detaljer som vi fått lov att byta på grund av detta vedertagna faktum.

Slamfärgen använder vi till sågade ytor, timmer och vissa andra ytor utomhus. Linoljefärgen stryker vi på hyvlade ytor, metall och viss puts utomhus och till de flesta ytor och material inomhus. Slamfärgen stryks på ganska flödigt till skillnad från linoljefärgen som målas i tunna skikt. De äldre färgtyperna används utvändigt som offerskikt för att spara på byggnaden och detta gör att de är enkla att underhålla - det räcker att borsta innan ommålning. Det passar därför våra kunder som förstår sig på att tänka långsiktigt. Och estetiskt!

ELEKTRIKER

Vi är förunnade att ha tillgång till ett flertal elektriker som tycker att de roligaste projekten är gamla byggnader och gammal el. Ovanligt är det. De går igång på originaldetaljer som funkisbrytare, kulodosor av porslin och gamla ringklockor. Om byggnaden tillåter så kan våra elektriker fräsa in elen så att inga dragningar syns men oftast går det att lösa ändå med smarta dragningar i golv, på vind och i garderober.

Vill man ha nytt och enhetligt så finns det numera fina system i porslin och bakelit som vi köper direkt från tillverkaren. Det sköna med våra elektriker är att man behöver inte övertyga dem om något utan de tänker själva.

MURARE

Behöver du hjälp med murning, putsning eller lerklining så hjälper vår murare dig. Var sak på sin plats ger att i gamla timmerhus finns det ingen bättre väggisolering än lerklining och väggarna blir så vackra och levande när de putsas. I stenhus och lägenheter har väggarna varit putsade med kalkputs och skall så förbli. Gipsskivor på väggar arbetar vi inte med förutom i våtrum där det enligt lag krävs för tätskikt, kakel och klinkers skull.

PLATTSÄTTARE

Vi har även tillgång till plattsättare som lägger stengolv och klinkergolv och kaklar väggar. Vår princip är att plattsätta kloss, dvs utan fog eller med så liten fog som möjligt. Precis som man gjorde förr. Dagens breda, fula fogar beror ju bara på att det är enklare och går fortare för hantverkaren. Allt var inte bättre förr men hantverket var det.

PLÅTSLAGARE

Vårt plåtslageri tillverkar och lägger plåttak med plåtstorlekar och detaljer som passar din byggnad. Vi levererar galvade hängrännor och stuprör utan falukorvsböjar. Detaljerna är dimensionerade efter ditt tak och inte efter dagens godtyckliga standard.

Även förr fanns det standardmått för dessa detaljer och varför de nätta som fungerande då inte gäller idag har nog att göra med svenskens förkärlek till både hängslen och livrem. Men vackra hus klär inte i både livrem och hängslen. Eller sprutlackade svarta som sorgkanter på fasad. För övrigt så tillverkar vi även spiskåpor och andra plåtdetaljer efter ritning eller original.

ISOLERING

Vi har lång och mycket god erfarenhet av lösullsisoleringen Termoträ och samarbetar därför mer än gärna med deras fina mannar. Naturligt och bomullslikt är materialet som består av mald, fluffig träfiber som sprutas in på vinden, i trossbotten eller i lösvirkesväggen. Materialet sjunker ej ihop med tiden och kan ej heller börja brinna. Spruttekniken möjliggör att lösullsisoleringen tränger in i minsta vrå vilket får som följd att eventuella köldbryggor elimineras.

Att undertecknad bytte vindsisolering till Termoträ resulterade i att vårt gamla hus håller sig behagligt varmt på endast kakelugnsvärme. Även när det är 20 minusgrader ute. Det trodde jag faktiskt aldrig.

TIMMERMÄN

Om man inte håller undan runt husen så höjs marknivån snabbt. Växter och löv förmultnar och bygger på marknivån allt eftersom. Med tiden elimineras avståndet mellan mark och hus och till slut står huset i jorden. Om inte förr så uppstår röta i detta läge om ni har ett trähus. Vanligt är också att fastighetsägare med jämna mellanrum fyller på grus på planen framför huset men aldrig schaktar bort.

Ruttna syllstockar och partier under fönster är de vanligaste skadorna på en timmerstomme som är illa underhållen. För att reparera dessa skador på ett klokt och långsiktigt sätt så krävs en van och skicklig timmerman. Är skadan inte så stor så kan det räcka med en s k halvsulning (halva stocken byts) och i andra fall så krävs att hela stocken byts ut. Hursomhelst så samarbetar vi med duktiga timmermän så hör av dig om du har problem med din timmerkåk.

TAKLÄGGARE

Vi lägger tegeltak, papptak, plåttak och brädtak på traditionellt vis med rätt format och material för din byggnad. Vi täcker inte tak med betongtegel, bandplåt eller tegelimiterande plåt.

DEKORATIONSMÅLARE

Vad du än önskar ha dekormålat eller renoverat så hjälper våra flickor dig. Dörröverstycken, bårder, golv, marmoreringar eller hela väggfält - våra dekorationsmålare är flexibla och alldeles fantastiska. Det är faktiskt inte så kostsamt som kan tro att få en takmålning gjord i matsalen. De flesta jobb målas på verkstad och monteras upp när de är klara men vill du eller krävs det så kan arbetena såklart även utföras på plats.

FÖNSTERRENOVERING

Vi renoverar fönster på plats om det rör sig om ett fåtal fönster. För större jobb så samarbetar vi med en firma som utför jobbet i egen verkstad. Som vanligt gäller var sak på sin plats - munblåst glas innan funktionalism och valsat glas därefter.

Planglas (float) kom först kring 1960 och hör inte gamla byggnader till. Linoljekitt och linoljefärg användes alltid fram t om 1950-talet och det gäller även idag om du frågar oss vad du ska ha på dina gamla fönster.

GJUTERI

I sällsynta fall så har vi behövt gjuta järndetaljer och urnor till kunder. I dessa fall har vi vänt oss till ett utländskt gjuteri som vi varit mycket nöjda med och gärna beställer ifrån igen. Hör av dig om du behöver hjälp och vill spara pengar.

GROVGÖRA

Vi har även tillgång till sympatiska killar som hjälper till vid grövre och enklare jobb och som gärna ger en hjälpande hand när det behövs.